Tips för att öka det psykiska välbefinnandet

Många av de psykiska problem som människor lider av beror på dåliga livsstilsval. Det kan låta hårt att man själv måste ta ett eget ansvar för sitt mående men så är fallet. Vill man inte bli hänvisad till medicinering så måste man själv dra sitt strå till stacken och med olika typer av förändringar bidra till att förbättra sitt eget mående. Det är inte så svårt som man kanske kan tro.

Inom psykologin talas det om psykosomatiska sjukdomar. Det innebär att psyket och kroppen hänger ihop. Man får tro vad man vill om det men faktum är att en glad själ bor i en välmående kropp, och man kan genom ändrad livsstil se till att kroppen får bättre förutsättningar och blir ett bra “hus” för själen. Genom goda livsstilsval förbättras livskvaliteten och med en sund kropp har själen inget annat val än att må bättre.

Du blir vad du äter

Du har säkert hört det där uttrycket att man blir vad man äter. Det ligger en djup sanning i detta och vad vi stoppar i oss har långt större betydelse för ditt mående än du kanske förstår. Skräpmat och snabbmat vi äter i dag kläggar igen artärerna vilket i sin tur sänker kvaliteten på blodet i blodomloppet. Det i sin tur påverkar hjärtat – ett trött hjärta ger en trött själ.

Detsamma gäller socker som också påverkar blodet och faktum är att man kan likna socker vid amfetaminer. Du blir pigg för stunden men tillslut blir du beroende av sockret för att orka överhuvudtaget. Så här kan man hålla på och rada upp dåliga födoämnen som i förlängningen kommer att påverka det psykiska måendet. Genom att utesluta eller åtminstone begränsa intaget av dålig mat gör du ett bra val för att förbättra ditt psykiska mående.

Stillasittande som själsdödare

Människan är slö av naturen, det är lika bra att erkänna detta. Det är mer naturligt för oss att slå oss ner i soffan med fjärrkontrollen än att ta en stärkande promenad som en avslutning på dagen. Dock är denna vår slöhet förödande för det psykiska välmåendet, av flera anledningar och främst en som man kanske inte tänker på nämligen syretillförseln till blodet. Mycket stillasittande inomhus förgiftar blodet.

Människan behöver frisk luft av flera anledningar, bland annat för sin själsliga välmåga. Sitter man inomhus för mycket så avtar det friska syret i blodet vilket leder till att blodet förgiftas och blodet blir då mer trögflytande och koagulerar så sakteliga. Det trögflytande blodet cirkulerar genom kroppen, genom såväl hjärna som hjärta och det säger sig själv att det kommer att påverka såväl vårt fysiska som vårt psykiska mående tids nog.

Snabba resultat

Som sagt, vi är lata av naturen, men det positiva med små förändringar vad gäller mat och frisk luft är att man märker snabba resultat. Ge dig själv en månad med en bättre livsstil och om du inte har märker några förändringar på kropp och själ efter en månad kan du återgå till soffläge. Saken är den att du kommer att märka förändringar och när du väl gör det blir det lätt att fortsätta.

När du ser de snabba resultaten som livsstilsförändringen medför så vill du i regel fortsätta, du vill helt enkelt inte återgå till den gamla livsstilen. Resultaten märks på att du ser bättre ut vilket räcker för en del men för andra är det psykiska välmåendet den största belöningen. Med dagliga promenader får du nytt syre i blodet och med hjälp av det nya syret får du ny energi, av den nya energin blir själen glad.

Den grymma sanningen

Saken är den att du måste själv ta tag i ditt egna liv för att må bra psykiskt, ingen annan kan göra det åt dig. Den grymma sanningen är att du mår som du förtjänar och vår moderna livsstil medför att vi har många fler depressioner än någonsin i historien. Det är upp till oss var och en att ändra på detta, vår kropp är inte gjord för soffläge, så är det bara.

Ditt nya, friska jag

För att må bra måste du alltså hjälpa dig själv på traven med enkla livsstilsförändringar. Resultaten märker du snabbt, speciellt om du är van vid en exceptionellt bekväm livsstil. Detta betyder inte att positiva livsstilsval är obekväma, utan resultaten är belöning nog så en liten positiv förändring leder till att du gärna gör flera förändringar. Ge dig själv en chans, ge dig själv en månad av förbättrad livsstil. Soffan kommer inte att gå någonstans under tiden.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *